Josefin mot Lionfish

Många skulle säga att lionfish är en mycket vacker fisk, med sina färger, ränder och spikes. I många delar utav världen visas de stolt upp i akvarium. Beundras på grund utav sin skönhet, men även djupt respekterad pga dess giftiga taggar. Här på Utila jagas de med spjut. Död vill vi se den. En död lionfish, är en bra lionfish.

 

Varför denna kallblodiga jakt? Här på Utila jagar vi dem utav en enkel anledning: de ska inte vara här. Någon gång under 1990 gick ett akvarium i Florida, USA, sönder i en storm, och släppte därmed utav misstag ut lionfish i det karibiska havet. De blev därför placerade i ett ekosystem där de naturligt inte hör hemma. Lionfish har en stor aptit och äventyrar därför överlevnaden utav inhemska arter. Eftersom de inte hör hemma i detta ekosystem, har de därför inte heller några naturliga fiender. Detta har gjort att de har förökat sig enormt. Det enda sättet att försöka hålla förökningen utav lionfish nere, är att döda dem. Utav denna anledning är det fritt fram att döda lionfish, exakt hur många du vill.

 

Men det finns några positiva saker med lionfish…


De är utsökta att äta! Lyckas du träffa en och tar med den upp, har du fixat en gratis lunch till dig själv. Plus att du precis har gjort naturen en tjänst. Inte illa!

Lionfish är även det enda du får jaga när du är ute och dyker, vilket ger dykningen här en extra krydda, som inte skulle finnas utan dess existens. Här på Utila har lionfish jakt blivit en sport och det är nästan slagsmål om de tre spjut som vi har ombord på båten.

 

 

Min andra lionfish. Josefin - Lionfish, 2-0.


Josefin

RSS 2.0