E.T phone home

Eftersom facebook är blockerat i Kina, är min kontakt med omvärlden ganska liten. Ni får istället hemskt gärna maila mig: [email protected] 
Skulle ni vilja skicka något är adressen:

Josefin (Jo) Holmberg (Foregin teacher)
Nanguang International school
Foshan City
Nan Hai
Gui Cheng
Haisan Road 26
528200
CHINA





Jag hittade Earl grey te i affären. Dagens lyckorus! Traditionellt kinesiskt grönt te smakar gräs! Detta är riktiga grejer. Kostade mig lika mycket som te.x. 4 st fried rice, 5 öl, 5 st subway resor, eller 5 cheesburgare på Mc Donald's. Men det var det värt!



Josefin

Teacher Jo, yes that's me

Livet i Foshan rullar på i snabbt takt! Jag har redan varit här en månad. ”What happend?!”


Livet som lärare går väldigt mycket upp och ner. Ena dagen känner jag mig som världens mest inkompetenta människa. Vilket till mitt försvar faktiskt kanske inte är konstigt. Efter 4 veckors utbildning blir jag in slängd i ett klassrum i en främmande kultur och ska agera lärare. Ett jobb som hemma kräver år utav utbildning och praktik.

Andra dagar känner jag att: ”det där gjorde jag nog inte så dumt ändå!”.

 

Sakta men säkert känns det som att jag håller på att lyckas tämja mina små monster i kindergarten. Även i Primary känns det som att jag har koll på läget, och jag tror faktiskt att de lär sig något. Bara de kan sluta skrika: ”Let me trrrryyyyyy!” varje gång jag ska sätta igång en aktivitet, så ska vi nog alla bli nöjda.

 



Jag fick en present från mina söta små monster i Kindergarten idag.



För övrigt gav min kontaktperson mig löneförhöjning i fredags. (100 kr i månaden visserligen, men när man inte tjänar mer än 2000 kr/månaden, så gör det skillnad) Med motiveringen: ”I think you are doing a good job”.  Det tackar vi för!  Den naiva människan inom mig gick hem den eftermiddagen med ett solskensleende. Fredag och löneförhöjning, vilket kanon start på helgen! Sedan slog det mig; Kina tips nr: 2 (tjänster och gentjänster). Än så länge har jag inte fått några fler uppgifter tilldelade till mig, men jag väntar fortfarande spänt. Eller så tycker hon faktiskt att jag gör ett bra jobb. Jag hoppas på det sistnämnda.  



Fröken Josefin

Kina tips nr: 3

Mat


I Kina, speciellt i Guangdong provinsen, är det möjligt att äta allt som över huvudtaget rör på sig. Hund, katt, råttor, insekter osv. Det vanligaste är dock ”vanligt” kött som nöt, fläsk och kyckling. Dock får man vara beredd på att det inte serveras på det sättet som man är van vid. Kineserna tycker inte om att slösa på mat, och tycker dessutom att kött smakar bäst om det är tillagas tillsammans med benen. Om du beställer in kyckling, får du just det. En hel kyckling. De plockar kycklingen, jag tror att de tar ut inälvorna (observera Tror) och sedan hackas den i bitar.
Idag beställde vi in fisk, den var inte rensad.





Kokt kycklinghuvud någon?

Another weekend in Foshan

Jag tycker att ni där hemma kan vara mycket stolta över mig. För jag har faktiskt, håll i er nu, tackat Nej till extra arbete. Vilket skulle ha resulterat i Extra pengar. Kors i taket! Jag vet. Erbjudandet var att ha Kindergarten 2 timmar varje lördags morgon. Jag kände att 5 dagar med Kindergarten är fullt tillräckligt. Dessutom, har jag tillräckligt svårt att underhålla mina kindergarten klasser i 25 min. Hur jag skulle lyckats underhålla dem i 2 timmar, är för mig en gåta.


Helgerna har blivit heliga just nu, och ska spenderas på att resa runt så mycket som möjligt. Vi insåg över en kaffe på Starbucks idag att vår tid här inte är speciellt lång. Bäst att utnyttja tiden på bästa sätt.






Starbuckskaffe i 20 plusgrader och sol, inte fel!




Vi mötte en ny vän.




Josefin


KTV

Vi blev utbjudna på middag och KTV (karaoke) utav vår kontaktperson tillsammans med de andra lärarna från primary i lördags kväll. KTV är kinesernas favorit underhållning, och de finns överallt! Det är inte karaoke a la findlandsfärja, utan man hyr ett privat rum. I Kina dricker man inte särskillt mycket alkohol, speciellt inte om man är tjej. Efter KTV:n åkte därför vi alkoholister till Grammys club. Kändes som att vara hemma hos.. ja, farmor! Fast det är klart, min farmor spelar inte Lady Gaga på högsta volym.









Josefin

Kina tips nr: 2

Tjänster och gentjänster

 

Häromdagen kom vår kontaktperson till oss och undrade ifall de kunde få bjuda ut oss på middag på lördag kväll. "Va trevligt, ja gärna!" svarade vi med glada leenden. Godtrogna som vi är, trodde vi självklart att hon ville lära känna oss lite bättre. Två minuter senare kommer hon tillbaka och frågar ifall vi kan välkomna föräldrarna kl 9,00 på lördag morgon, då de har öppet hus.


I Kina funkar många saker åt det andra hållet än i västvärlden. Hemma är det mest logiska att du frågar dina vänner ifall de kan hjälpa dig att flytta, och som tack, bjuder du dem senare på middag. Om någon helt plötsligt, utan anledning, bjuder ut dig på middag eller likande i Kina. Tro då inte att det är för att de vill njuta utav ditt underbara sällskap. För det finns oftast en baktanke.




Josefin


Let me trrryyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!

Har lyckats snart lyckats ta mig igenom den fösa riktiga veckan som lärare. Jag undervisar kindergarten 2, (dagis, ca 4 år), och primary grade 3 och 4 (8-9 år). Jag har även något som kallas för Nursery, vilket är en dagisklass för de som fyllt 2 år.

 

En 4 åring är väldigt söt, men när de är en grupp på mellan 30-40 st, är de inte lika söta längre.. Jag brukar börja varje lektion med att sjunga några sånger tillsammans med dem. De kan inte riktigt texten, så det är mest jag som sjunger solo för 30 barn. Jag måste utöka mitt sångförråd. Tror de snart kommer att tröttna på ”head, shoulders, knees and toes”. Har ni förslag, så är de varmt välkomna!

 

Nivån på engelskan i mina primary klasser är hög. De är väldigt nyfikna och fick frågan vilket mitt favorit djur var. Jag svarade att jag hade två katter hemma. ”Usch” säger halva klassen med ett ogillande ansikte. Kineser har små knähundar som de klär ut som husdjur, inte katter.

 

Måste säga att jag är lite besviken på deras namn. Alla elever på min skola har även engelska namn, och de brukar normalt sett kunna heta allt mellan himmel och jord. Mina vänner på den andra skolan, har elever som heter, Cow, Fish, Star osv.

Det mest unika jag har haft hittills är Volvo.

 

Jag skyller min usla uppdatering på ett fullspäckat schema. Imorgon kommer några viktiga personer från någon stiftelse som ska observera våra engelska lektioner. Ikväll blir det middag tillsammans med våra vänner från de andra skolorna.

 

Josefin


RSS 2.0