Caye Caulker

Tror jag har hittat mitt paradis pa jorden, eller i alla fall min favoritplats i hela central amerika:
Caye caulker i Belize.

Detta ar en liten (stod du pa ena sidan on, sa sag du havet pa andra sidan) o utanfor Belize city.  Grym dykning, det mest turkosblaa vatten jag nagonsin sett och den skonaste stamningen jag nagosin upplevt.
Skor? Stress? Troja? Blyghet? Nej nej.
Dreadlocks, ol, reagge musik, laid back! Yes mate, that's our stile!

Dok i "the blue hole", vilket ar vad det later som, ett stort blatt hal. Dyket var pa 40(!) meter, (jag far egentligen med mitt Open water certifikat bara ga ner till 18 meter, men de vill saklart tjana pengar, och jag ville dyka!) Pga. djupet blev det ett kort dyk, men grymt haftigt, och det basta av allt: jag fick antligen se mina hajar. Vi fick se nagra hajar som var drygt 1,5 meter dar nere. Min dag var gjord!
Vi gjorde aven samma dag tva andra dyk som var helt underbara. Fick bl.a. se skoldpaddor, alar, blackfiskar, hummrar och en massa andra fiskar i alla mojliga former, storlekar och farger.

Vi var ute och fiskade pa havet en dag ocksa. Trots att det var aratal sedan jag holl i ett kasstspo, sa maste jag vall saga att det gick bra for oss. 24 red snappers blev fangsten som vi tog med hem, utover det sa drog vi nog upp ca 20 st utover det som vi slangde i igen. Inte illa pa 4 timmar. Stolta gick vi med fangsten till en restaurang som lagade till den at oss. Godaste fisken jag nagonsin atit.

Utover det sa gjorde vi inte sarskilt mycket pa on. Jag ar vanligtvis inte en person som kan klara av att "bara vara". Men har, inga problem. Vi lag i hangmattan och drack ol hela dagarna, och om vi inte till slut hade kannts oss tvugna att aka vidare till Tulum, sa hade jag nog varit kvar i den dar hangmattan..



Bilder fran centralamerika finns pa denna lank:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=4792882&l=c71a38f6bb&id=528722811

Finns aven ett litet filmklipp pa facebook for er som ar medlemmar.


Adios amigos!

En daglig konversation i centralamerika:

A random guy from central america: Heeey girls, where are you from?

Two swedish girls: Sweden.

A random guy from central america:Aaah nice chocolate!

Two swedish girls: No no, not Switzerland, Sweden.

A random guy from central america: yes, Switzerland..?

Two swedish girls: No. No Sweeeeeden!

A random guy from central america: Swee.. Switzerland.. what...?

Two swedish girls: NO! SWEDEN! You know, COLD!

A random guy from central america: Switzerland?

Two swedish girls: okay, yes Switzerland...




Ris, kyckling och bonor

Manga hade rekommenderat oss till Semuc champey i Guatemala. Vilket beskrivs som den vackraste platsen i hela Guatemala. Visst, det var jatte fint, men vi har tyvarr kommit till den punkten i vart resande dar det inte riktigt racker med att nagot ar vackert. For vi har sett sa manga fina platser nu. Det maste handa nagot mer. Det har varit for lite adrenalin grejer helt enkelt. Hoppas pa mer i USA.

Vi befinner oss nu i Flores, en litet turiststalle dar manga bor for att besoka Tikal, "the mother of ruins". En plats med manga mayaruiner. Imponerande hur de har kunnat byggt dessa byggnader pa den tiden.
Vi spenderade nagra extra dagar har och gjorde absaling och hyrde hastar (igen). Vi anordnade var hastridning genom en turisbyra, men det blev ganska misslyckat. For vi fick en gravid hast, och en hingst... Vi vagrade att rida pa dessa hastar och fick pengarna tillbaka. Eftersom vi redan var pa on sa kollade vi runt, och hittade ett par hastar som gick losa. Fragade en pojke vems de var, och han gav oss vagbeskrivningen till deras hus. Sa vi fragde helt enkelt om vi fick hyra deras hastar for morgondagen. Vi fick rida en hel dag, och de fick 100 kr per hast, bada parterna blev nojda.

Var tid i Guatemala slutar imorgon da vi reser till Belize. Ska tillbringa nagra dagar ute pa ett par oar utanfor Belize city, dar varldens andra storsta barriarrev ligger.



Hanna laste i var Lonely planet guidebok igar och fann detta: "Rice, chicken and beans - learn to love this dish".
Jag har forsokt i 2 mander nu, det gar inte! Jag kan inte komma pa nagot trakigare att ata, och detta ater de 2-3 ganger om dagen. Det har gatt sa langt att man nastan hellre ar hungrig...





Har ska jag dyka om nagra dagar, i "The blue hole "som det kallas, nice!

Un casco por favor!

Honduras hade inte sa mycket intressant att erbjuda, sa efter Utila och dykningen hade vi ett stopp kvar, Copan ruinas. Vi akte hit for att kolla pa Maya ruiner och var aven ute pa ytterligare en ridtur (tredje gangen nu).

Nu ar vi i Guatemala. Alla, och da menar jag verkligen alla, har pratat sa gott om detta land, sa vara forvantningar har varit skyhoga. An sa lange har inte Guatemala gjort oss besvikna. Vi borjade i Antigua, en riktig tursitstad. Har finns det, som overallt i centralamerika en vulkan. Innan vi kom till Antigua sa sa vi: Inga fler vulkaner! Vi har klattrat pa en och badat i kratern, vi har statt pa kanten av en aktiv krater och sett ¨the glow of lava¨, plus att vi har sett vulkaner over hela centralamerika. Nu far det racka! Men vi hade ju inte sett lavan annu... Vilket man fick gora har. Detta blev en av de haftigaste turer vi varit pa! Vi vandrade upp pa vulkanen och gick pa stelnad lava, tills vi kom till ett stalle dar lavan faktiskt rinner ner for vulkanen. Vi stod ca 2 meter i fran lavan och grillade marshmallows pa den. Sjukt varmt, trodde nastan att mina skor skulle smalta.


Vi kollade in shoppingen i Gutemala city ocksa. For vi kollade namligen in vaderleksrapporten for San francisco. Plus 9 grader... Inte manga veckor kvar dit nu.

De senaste dagarna har vi varit i San Pedro som ligger vid en sjo. Mycket vackert stalle. Hade hort att det var ett bra stalle att rida pa sa vi fragde runt ifall det gick att hyra hastar nagonstans. Hos varje travel agency var det fullt mojligt, det fanns bara ett litet problem som gutaemalarna tyckte var valdigt lustigt: Vi ville ha varsin hjalm. Det verkade vara det roligaste de nagonsin har hort. Rida? Med hjalm? Och sa skrattade de sa att de vek sig.
Skulle nastan ha sagt att jag ville ha sakerhetsbalte ocksa..


Aker till den langa resan till Coban imorgon. Gutaemala ar mycket svalare an resten av centralamerika. Men vi klagar inte. Nastan skont att fa ta pa sig en troja istallet for att kanna svetten rinna.




                                                                                                                                             Hasta Luego!


This island is all about one thing, and one thing only: Diving!

Till Utila island aker man for att gora en sak, dyka! Borjade min open water kurs dagen efter vi anlant till on. Ingen annan skulle borja kursen den dagen, sa jag fick privatlektioner. Bara jag och min instruktor. Normalt sett sa tar kursen 4 dagar, men eftersom jag var sjalv, sa tog det bara 2 dagar. 2 valdigt intensiva dagar! Forutom 7 timmars somn varje natt, sa var det bara dykning i mitt huvud. Forst var man pa dykskolan i 10 timmar, sedan hem och plugga hela kvallen. Men det har varit sjukt roligt!

Gjorde mina tva fun dives idag, pa svenska gratisdyk utan ovningar. Helt otrolig kansla att glida runt i nastan tynglost tillstand pa 18 meters djup, och andas under vatten, plus kolla pa koraller och fiskar. Hade hoppats pa en haj, men icke. Men kanske i Belize senare. Hoppas!



Har varit valdigt intensivt nu de senaste dagarna, sa fortjanar lite semester nu!

Nicaragua

Nicaragua ar, efter Haiti, det fattigaste landet i centralamerika. Folk tvattar sina klader i floden och anvander hastar som transportmedel. Eftersom det ar fattigt, betyder det ocksa att mycket ar billigt. Vill du, sa kan du kopa mat pa gatan for 3 kr, men om man inte vill riskera att bli sittandes pa toaletten resten av dagen, sa kan man kopa mat pa en restaurang for 15 kr istallet.
Var aven och klippte mig i Granada, blev vall kanske inte jatte bra, men det kostade 20 kr.

Efter granada sa begav vi oss till Leon. Bokade in oss direkt pa en matlagningskurs som skulle vara dagen efter. Vi motte upp med var guide for dagen, som fragade om vi antingen ville laga Indo Viejo (en slags gryta), eller om vi ville kopa ett djur pa marknaden, slakta det, och sedan gora soppa pa det. Vi valde det forstnamda...

Vi lamnade sedan Nicaragua och begav oss till Honduras. Vi delade upp var resa till Utila island, genom att stanna vid en sjo. Paddlade lite kanot, badade i vattenfall. Men det absolut basta med stallet var: Varmvatten! Forsta varma duschen pa veckor!

Nasta stopp ar Utila! Dykning vantar!





RSS 2.0