Canyon Swing

Antligen framme i Queenstown, som har blivit framrostad som varldens aventyrsstad. Har handlar det for mig mest om att testa mina egna granser. Vad klarar jag av, och vad jag inte klarar av att gora.

Efter ca 1 timme i Queenstown var det dags for en av mina tva stora provningar. Namligen Canyon swing, vilket har blivit framrostat som den basta aktivitet att gora i hela Nya Zeeland. Canyon swing kan forklaras som en stor gunga. Fast ca 2000 ganger sa stor. Det borjar med ett fritt fall i 60 meter innan man svingas genom klipporna. Eftersom jag ska gora bungy jump:et framlanges, sa valde jag att hoppa baklanges denna gang. Det var jag och en kille fran bussen som skulle gora det samma tid, men han backade ur, fegisen! Haha. 

Kopte DVD:n fran turen. Se och skratta, for det ar en grymt nervos och radd Josefin som star pa kanten! Tror fan aldrig jag har varit sa nervos nagonsin! Det kanske inte syns, men jag skakade nar jag stog med halarna utanfor kanten. Killarna som halde i aktiviteten var helt grymma, men inte alltfor snalla alla ganger, haha!

Jag ser verkligen inte fram emot bungy jump:et imorn! tror jag kommer vara annu raddare da. Men jag har betalat for skiten redan sa jag maste gora det! Imorn har jag i alla fall lite stod fran nagra fran bussen, skont!

Klicka pa lanken nedanfor!
http://www.youtube.com/watch?v=qCbEcXQRH_s

Isklattring i Franz Josef

Nu var det antligen dags for en av de destinationer som jag har sett jatte mycket fram emot. Namligen Franz Josef. I denna lilla stad ligger det namligen en glaciar dar man kan ga guidade turer. Jag valde att gora det, enligt mig, mest spannade pa listan, namligen isklattring! Jag tyckte det lat jatte frant och nagot som jag troligtvis inte kommer gora sa manga ganger mer i mitt liv. 

De utrustade oss med tjocka stovlar, regnjacka, regnbyxor, mossa, vantar, isdubbar och en isyxa. Plus att jag hade 4 lager pa overkroppen. Nar jag lamnade Sverige trodde jag faktiskt att sno (okej, det ar vall hart packad is, men ni forstar poangen) var det sista jag skulle se pa min resa Vi borjade turen med att vandra till glaciaren. Upp och ner for en massa stenar innan vi antligen var framme vid isen. Pa med dubbarna och vandrigen upp for glaciaren borjade. Efter mycket slit sa skulle vi antligen borja klattra. Jag hade lite svart med tekniken den forsta gangen jag klattrade, men de andra gangerna gick mycket battre. Det svara var egentligen att verkligen lita pa utrustningen. Men det var grymt kul! En av de basta upplevelserna jag har haft i Nya Zeeland! Maste tillagga att jag kande mig otroligt tuff i min outfit! Inte varje dag man gar runt i isdubbar och isyxa och klattra upp for en glaciar!

Eftersom min fitness niva ar lika med noll, sa var jag radd for att turen skulle bli grymt tuff. Det var tufft! Till och med killarna tyckte det var tufft! Vi Alla totalslocknade i vara sangar efter turen pa 8 timmar. Tufft, men helt klart vart det! En av vara guider berattade att en ny guide tappade 15 kilo den forsta manaden som han arbetade som guide. Sa om ni vill ga ner i i vikt sa ar att bli gudie i Franz Josef glaciaren ett bra alternativ.
image90

image91

image92

image94

image93

P - party

Det finns manga fordelar med att aka med Kiwi experience. En av dessa ar att det annordnas en fest i ett ministalle kallat "Lake Mahinapua". Varat tema for kvallen var bokstaven P. Man var alltsa tvungen att kla ut sig till nagot som borjade pa just bokstaven P. Vi stannade till i en storre stad innan for att kunna inhandla kostymer. Efter mycket tankande kom jag och en tjej pa att vi skulle kla ut oss till pantrar. Billigt och enkelt!

Val framme pa hostelet mitt ute i ingenstans sa borjade vi med att gora i ordning vara kostymer. Ett par timmar senare var dert middag! Stek stod pa menyn, riktigt kott for en gangs skull. Maste saga att jag ar grymt trott pa "backpacker maten", har natsan ingen aptit langre p.g.a. det.
Efter detta borjade den riktiga festen. Riktigt kul att se alla utkladda. Insag verkligen hur kul dessa tillstallningar kan bli om alla verkligen anstranger sig!

Den som var bast utkladd vann ett "canyon swing" i Queenstown. Vinnaren blev en kille som kladde ut sig till proffs boxare. kanske inte later sa jatte imponerande, men han passade verkligen som det . Anledningen till det ar att han har fatt en stor bit av overorat bortbitet i ett brak ett par dagar innan. Ser verklogen hemskt ut! Jag kan fortfarande inte sluta stirra pa det! Han var vard priset. Mycket svett, blod och tarar for att kunna bara upp hans kostym.

image88

image89
Killen till vanster ar killen som kladde ut sig till proffs boxare. sa ni kan se hans ora.


Kanelbullar!

Nu borjade antligen reandet pa sydon! Manga sager att sydon ar battre an nordon, vi far s evad jag tycker. Nasta punkt pa kartan var Nelson. I denna stad fanns det tva saker som lockade mig: Abel tasman park som tydligen skulle vara jatte fint, och sedan, inte minst, ett svenskt bageri! Det fanns ett internet stalle som tydligen skulle ha saltlakrits ocksa, men den var tyvarr slut! Men jag aker nog till IKEA nar jag kommer till Phert i Australien sen i alla fall.

Vandringen i "Abel tasman park" var inte sa imponerande som jag trodde. Visserligen var det lite daligt vader, vilket kanske drog ner upplevelsen. Vandringen var ca 3,5-4 timmar. Vilket jag var radd for skulle bli ganska tufft for mig, eftersom min fittness niva ar lika med noll efter att inte ha tranat ordentligt pa over 5 manader. Men jag tog mig igenom turen utan stora problem faktiskt. Stolt!

Efter den langa vandringen gick jag till det svenska bageriet och kopte lite kanelbullar och damsugare. Det smakade grymt gott! Det var jag vard!

image85

image86

image87


White water rafting

Vi bodde en natt pa ett jatte mysigt stalle mitt ute i ingenstans, aven kallat River valley. Den stora anledningen till vart besok har var "white water raftingen". Detta betyder kortfattat att man tar pa sig (ater igen) en tjock vatdrackt, hjalm och flytvast. Sedan tar man en paddel, satter sig i en gummibat och aker ner for en forss. Inte sjalv dock, utan vi var 6 personer i samma bat inkl gudie. Pa svenska skulle jag vall oversatta det till forssranning. Dessvarre hamnade jag i en grupp med 4 tyskar som knappt forstad nagon engelska, vilket gjorde varan tur nerat floden lite farlig. Jag satt bak med guiden, och denna konversation hade vi en gang:
Gudien: How are you feeling?
Jag: Ehh... Good...?
Guiden: I'm scared!

Om gudien ar radd, sa tankte jag att det var nog dags att sjalv bli lite nervos. Men vi kom tillbaka levande och oskadda i alla fall, som tur var! Grymt roligt. Kopte tyvarr inte bilderna fran denna tur, eftersom de kostade ca 200 kr. Tyckte inte riktigt att dte var vart det.

Pa kvallen efter turen gick jag och nagra andra tjejer fran bussen och anvande hostelet spa pool. Poolen var utomhus och uppvarmd till 40 grader. Stjarnklar himmel, ljudet av forsen nedanfor och en kall ol i handen. Ibland ar inte backpackerlivet sa hart. Haha!
image84
En vandring i river valley


Black water rafting

Igar gjorde jag en av de basta aktiviteterna som jag hittills har gjort under denna resa. Namligen "Black water rafting". Detta innebar att man tar pa sig en tjock vatdrackt, gummistovlar och hjalm med en ficklampa pa. sedan borjar aventyret...

Det var fyra av oss som gjorde den extremaste verisionen av denna rafting. Efter att vi fatt pa oss utrustningen sa skulle vi trana pa att fira oss ner ned for en liten kulle med rep. Nar denna lilla ovning var klar sa var det dags att ga ner i grottan dar vi skulle spendera ca 3 timmar. Den forsta delen gick ut pa att vi skulle fira oss ner i grottan. Den forsta delen var mest laskig, for vi skulle hanga i bara repet i ca 5 meter innan vi fick stod for benen. Att hanga bara i ett rep, nar man vet att det ar 35 meter till marken, var en ganska marklig upplevelse.

Efter en liten vanding inne i grottan sa var det dags att aka linbana, eller vad man ska kalla det. Vi slackte alla vara lampor, vilket gjorde det backsvart i grottan. De satte fast oss i ett rep och slappte sedan sa vi akte linbana i snabb fart i totalt morker. Att det var totalt morkt var den laskigaste biten. For det kanndes som att det nar som helst skulle komma en bergsvagg som man skulle slungas in i. de tyckte att jag skrek for daligt, sa de hissade upp mig igen, sa jag fick gora om allt. Haha!

Efter detta sa satte vi oss och drack lite varm choklad och at lite kanor. Ganska mysigt dar inne.
Det var inte en lang lugn stund vi fick, for nu skulle vi namligen i vattnet. Vi hoppade fran en klippa ner i det iskalla vattnet. Nar jag forst kom i vattnet trodde jag att de skamtade. Ska vi verkligen ga runt i detta kalla vatten i flera timmar?! Men man vande sig ett ett tag.

Vi flot forst runt pa gummiringar och kollade pa "glow worms" och sedan gick, klattrade och simmade vi i grottan. Vi hoppade aven ut for vattenfall och klattrade pa slutet aven upp for ett par vattenfall.

Vatdrackten vagde nar den blev blot ca 10 kilo. Jag ska aldrig lagga pa mig tio kg, for javlar vad tungt det blev att rora sig!
image80

image82

image83

En verkligen skitkul tur, helt klart vart pengarna!


Och sa aker vi nerat...

Nu borjar sakta men saker resan ner till sydon.  Men jag har fortfarande en hel del roliga grejer att gora pa nordon!

Vi borjade med att aka till Mercury bay dar vi skulle stanna till vid "hot water beach". Om tidvattnet ar ratt sa kan man tydligen grava ett grop pa stranden och det kommer upp jatte varmt vatten som har vamts upp fran jordens undre varld. Tyvarr sa var inte tidvattnet pa var sida sa vi kunde tyvarr inte gora denna aktivitet. Vi tog istallet en promenad ner till en annan strand ner till nagra grottor.

Efter en natt i Mercury bay akte vi till Rotorua, som ar den mest besokta staden i hela Nya Zeeland. Ca 3 miljoner turister kommt hit varje ar (Nya zeeland har sjalv bara ca 4 miljoner invanare). Huvudanledningen till att alla aker hit ar for att kolla pa kokande lera. Det ar precis som det later, alltsa kokande lera, som bublar p.g.a. jordens verksamhet under marken. Nya Zeeland ar ett land dar vulkanderna fortfarande ar aktiva, det kanske forklarar en del. Detta ar ocksa ett stalle att fa uppleva Maori kultur. Maori ar Nya zeelands urinvanare. Sa jag har alltsa varit jatte kulturell de senaste tva dagarna.

Pa kvallen var nastan alla fran bussen med pa en kvallsshow som avslutades med middag pa ett Maori center. De borjade med att visa lite upptradanden, men sen kom det batsa av allt. Maten! Grymt gott for oss backpacker som lever pa nastan enbart kolhydrater.

image78

image79
Kokande lera

Auckland, Paihia och tillbaka till Auckland

Nasta punkt pa kartan stod Auckland, Nya zeelands storsta stad. I Auckland bor det ca 1,4 miljoner manniskor, vilket ar ca 1/3 av hela landets befolkning. Lustig tanke faktiskt.

Har inte gjort allt for spannande sakeri storstan. Gatt pa ett museum, akt upp i ett hogt torn kallat skycity och kollat pa utsikten och inhandlat lite nya klader. Eftersom NZ ar lite kallare an vad jag ar van vid sa har jag investerat (jag ser detta som en ren investering) i en tjock langtroja. Jag har mer eller mindre bott i den sedan den folje med ut ur affaren.

Jag lamnade Auckland for att aka till Paihia (Bay of Islands). Direkt efter jag stigit av bussen satte jag mig i en bat som skulle ta oss ut bland de 144 oarna, dar vi forhoppningsvis skulle fa se delfiner och valar. Om vi skulle hitta delfiner sa skulle vi fa chans att simma med dem. Vilket har varit en barndomsdrom! Tyvarr sag vi inte ens en synvilla av en fena ute pa vattnet. Valdigt trist!
Huvudanledningen till att jag akte till Paihia var for att traffa Johan och Madde, tva vanner fran hemifran. Det var grymt kul att traffa tva kanda ansikten!

Jag lamnade Paihia och stannade i Auckland for en natt innan resan fortsatte. Val i Auckland slange jag bara in vaskan i rummet och gick direkt och knackade pa dorren brevid. For dar inne hade annu ett kannt ansikte fran Sverige anlant.
Valdigt kul att traffa manniskor fran hemifran. Det var ju ett tag sedan!

image77

RSS 2.0